Poradnik
25 11-2020
O proteinach słów kilka
Proteiny są molekułami złożonymi z aminokwasów. Część tych aminokwasów może powstać w organizmie psa w wyniku syntezy. Jednak zdecydowana ich większość to aminokwasy esencjonalne, które muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem...
25 11-2020
O tłuszczach i kwasach tłuszczowych słów kilka
Cząsteczka tłuszczu składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych. Dopóki istnieje to połączenie, tłuszcz nie daje się strawić. W jelicie cienkim następuje hydrolityczny rozkład tłuszczu pod wpływem enzymów wytwarzanych w trzustce i gruczołach jelitowych. Po rozłożeniu tłuszczu do glicerolu i kwasów tłuszczowych mogą one zostać strawione przez organizm...
25 11-2020
O glukozaminie słów kilka
Glukozaminoglikany (GAG) - grupa związków chemicznych - polisacharydy, które są zbudowane z powtarzających się jednostek dwucukrowych, z których jedna reszta to zawsze aminocukier, a druga to kwas uronowy. Niemal wszystkie GAG zawierają dodatkowo grupę siarczanową. W połączeniu z białkami tworzą proteoglikany...
25 11-2020
Sezon na kleszcze nieuchronnie nadchodzi!
Sezon się zaczyna, temperatury wzrastają i na łonie natury uaktywnia się znów dokuczliwa plaga: kleszcz – pajęczak z rzędu roztoczy...